A szauna hatása miben tér el a gőzfürdőtől? Mikor melyiket válasszuk?

A szauna hatása miben tér el a gőzfürdőtől? Mikor melyiket válasszuk?

A szauna hatása, s annak minden pozitívuma nem újkeletű jelenség az emberiség számára. A szóban forgó eljárás hatékony egészégügyi befolyásával az északi népek már többszáz éve rendszeresen élnek. Szerencsére manapság már Magyarország sincs lemaradva e tekintetben. A szaunázásnak már idehaza is egyre nagyobb a népszerűsége. Mostani bejegyzésünkben alapvetően a szauna áldásos hatását vesszük górcső alá, de kitérünk arra is, mi a különbség a szauna és a gőzfürdő között, illetve mikor melyiket érdemes választani.

Elsősosztályú társ a stresszoldásban

Szaunázás közben, a meleg környezetben, könnyebben el tudunk lazulni. A szauna, egyedi kialakításának köszönhetően olyan légkört teremt, amelyben minden adott a gondjaink, hétköznapi problémáink kizárására. Ha a légzésünkre, a környezetünkre koncentrálunk, energiával töltődünk fel, amit természetesen a szaunából kilépve is hasznosíthatunk.

A szauna hatása: a fokozott izzadás jótékony befolyása

A klasszikus szaunák esetében a szaunában helyet foglaló személyek az előzőleg felforrósított szaunakőre öntenek vizet, amelynek hatására a szaunakabinban vízgőz képződik. A meleg vízgőz hatására a testünk fokozott izzadásba kezd. Azt már tudjuk, hogy az izzadással távoznak a méreganyagok a szervezetünkből, ha pedig ez az izzadás intenzívebb, a méregtelenítés is erőteljesebben. A folyamatos vízpótlásról azonban gondoskodnunk kell, nehogy a fokozott vízvesztésnek kárát lássa a szervezetünk.

A szauna hatása a testápolás szempontjából: célkeresztben a szép bőr

 

A rendszeres szaunahasználattal szépül a bőr. A magas hőmérséklet ugyanis fokozza a bőr vérkeringését, sőt, a pórusokat is megnyitja kissé, így az azokban lévő szennyeződés könnyebben távozik. A tapasztalatok azt mutatják, a szauna hatására a bőr rugalmasabbá, feszesebbé válik. Azoknak, akik valamilyen krónikus bőrproblémától szenvednek (például pattanásos, mitesszeres bőr), kifejezetten ajánlott rendszeres szauna-látogatóvá avanzsálni.

Erősíti az immunrendszert is

A szaunai hatásai között mindenképpen előkelő helyet foglal el a tevékenység immunerősítő befolyása. Gondoljunk csak arra, mi történik, ha betegek vagyunk? A szervezetünk ösztönösen fokozza a belső hőmérsékletét, hogy elpusztítsa a kórokozókat. A szauna melegével eddzük a szervezetünket, hatékonyan támogatjuk meg és tesszük ellenállóbbá az immunrendszerünket. Félreértés azonban ne essék: lázasan nem ajánlott szaunába menni, hiszen annak melege, legyengült állapotunkban, jobban megterheli a szívünket.

Mi az a gőzfürdő?

A gőzfürdő és a szauna nagyban hasonlít egymásra, részben ugyanazokat a hatásokat váltják ki a szervezetünkben, de az eltérő hőmérséklet és páratartalom más egészségügyi hatásokkal jár. A gőzfürdőzés során a kabinban a hőmérséklet nagyjából 45 Celsius fok (a szaunában ez jóval magasabb értéket jelöl), viszont a páratartalom nagyon magas: a levegő páratartalma 80-90%, míg a szaunázás esetében ez 30%.

A gőzfürdőt kifejezetten ajánlják asztma, hörghurut esetén, de felső légúti betegségekre érzékenyeknek és idült izületi betegségek esetén is jótékony hatású. Fontos, hogy a fent említett problémák esetén, előzetesen kérjük ki az orvosunk véleményét és mindig vegyük figyelembe az egyéni tűrőképességünket is.

Fogadjuk meg a tapasztalt gőzfürdőzők tanácsát

Fontos, hogy a gőzkamrából 15-20 perc után menjünk ki, és hűtsük le a testünket, például langyos vizes zuhannyal, de természetesen a merülőfürdővel is próbát tehetünk. A fokozott meleg-hideg hőmérséklet váltakozása serkenti a véráramlást, erősíti az ereket, de az állóképességünket, sőt, az általános kondíciónkat is javítja. A gőzfürdő szintén nyugtató hatású, és a bőr szépségére, rugalmasságára is pozitív befolyást gyakorol.

Gőzfürdő vs. szauna hatása

Hazánkban, s úgy általában a világban, az emberek szívesebben részesítik előnyben a szaunát a gőzfürdővel szemben, talán, mert az előbbinek nagyobb a hagyománya, régebbre nyúlnak vissza a gyökerei. Abban az esetben, ha bírjuk a magas páratartalmú környezetet, bátran próbáljuk ki, mit nyújthat a számunkra a gőzfürdő.

Azoknak a személyeknek pedig, akik inkább a száraz meleget preferálják, a szauna, különösen a téli hidegben, igazán jó választásnak bizonyul. A tendencia szerint egyébként az asztmában szenvedőknek a gőzfürdő a jobb választás, míg a szív- és érrendszeri panaszoktól szenvedőknek a szauna hatása az ideális. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, mindenképpen kérjük ki tervezett látogatás előtt a kezelőorvosunk tanácsát.