A rendszeres gyaloglás pozitív hatásai

A rendszeres gyaloglás pozitív hatásai

A gyaloglás nagyszerű szabadidős tevékenység – nem csupán szórakoztató, de oldja a stresszt, emellett pedig számos pozitív egészségügyi hatása is ismeretes. Annak érdekében, hogy ezeket a nagyszerű hatásokat a saját bőrünkön tapasztalhassuk, elég naponta csupán 15-20 percet sétával töltenünk. Nézzük is, mire számíthatunk, ha minden nap kényelmes gyalogló cipőt húzunk, és nekivágunk az előttünk lévő útnak!

Célkeresztben a szívműködés és a tüdőkapacitás

A rendszeres testmozgással csökkenthetjük a koleszterinszintünket, normalizálhatjuk a vérnyomásunkat is. Természetesen ez a gyaloglásra is igaz. A mindennapi sétával tehát erősíthetjük a szív- és érrendszer működését. A séta során minden izmunkat kényelmesen átmozgatjuk, illetve a tüdőnket is intenzívebben megdolgoztatjuk. Mivel a gyaloglás során a szervezetünk óhatatlanul is mélyebb levegővételre van ösztönözve, fejlődik a tüdőkapacitásunk, így az izmaink is több oxigénhez juthatnak.

Az ízületi betegségek kialakulását is megelőzheti

A rendszeres gyaloglással erősödnek a csontjaink is. Már napi 15 perces séta is növeli a csontsűrűséget, ami ellenállóbbá tesz minket az ízületi problémák kialakulásával szemben. Mivel a séta növeli a gerinckörnyéki tartóizmok vérellátottságát is, kifejezetten azoknak lehet előnyös, akik rendszeresen tapasztalnak krónikus hátfájdalmat.

Székrekedés ellen is kiváló

 

A székrekedés elképesztően fájdalmas jelenség – aki tapasztalta már, bármit elkövetne, hogy még egyszer ne legyen „szerencséje” a szóban forgó roppant kellemetlen problémához. Szerencsére a rendszeres sétával a székrekedés is elkerülhető. A gyaloglás ugyanis serkenti a bélmozgást, emellett pedig az emésztőrendszer működésére is jótékonyan hat.

A cukorbetegség kezelésében is élenjár

A futás és a séta is növeli a szervezet glükóztoleranciáját. A glükóztolerancia az a képesség, amellyel a szervezet sejtjei a vércukrot használják fel. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a rendszeres testmozgást végzők körében ritkábban fordul elő cukorbetegség.

A szemnek is jót tesz

Meglepő, mégis igaz, miszerint a rendszeres gyaloglás jót tesz a látásnak. Mi ennek az oka? Nos, az ülőmunkát végzők, különösen, akik monitor előtt dolgoznak, a napjuk nagy részében közelre fókuszálnak – ez pedig megerőltető a szemnek. Ha viszont egy rövid sétát teszünk a parkban, esetleg gyalog megyünk haza a munkahelyünkről, a szemizmokat folyamatos mozgásra ösztökéljük – a szemünk pedig nemcsak közelre, de távolra is fókuszál.

Stresszoldásra is tökéletes

A folyamatos munkahelyi nyomás, az egyre növekvő elvárások és a modern világ stressze szellemileg és lelkileg is megterhelő egy idő után – így joggal érezhetjük néhanapján úgy, hogy legszívesebben elmenekülnénk a világ nyüzsgése elől egy kicsit. Szerencsére a napi séta a stresszt is remekül oldja. Séta közben egy csomó inger ér minket – a természet látványa pedig a közérzetünket is jobbá teszi.

Javul az alvásminőség is

Azon személyeknek, akiknek gondjaik vannak az alvással, legyen szó akár az alvás minőségéről vagy mennyiségéről, egy kiadós séta sokat segíthet a problémájukon. Érdemes kipróbálni, milyen hatással van a kora esti séta az éjszakai alvásunk vonatkozásában – sokaknak ugyanis ez a könnyed testmozgás a kulcs a békés, zavartalan, kielégítő pihenéshez.

Kiknek ajánlott a rendszeres séta?

Mindenkinek, akinek hiányzik az életéből a mozgás, és olyan edzésformát keres, ami nem túl megterhelő. A séta ugyanis, ahogy már a fentiekben megjegyeztük, kíméli az ízületeket, áldásos hatásai mellett pedig lehetetlen szó nélkül elmenni. A gyaloglásnak tehát érdemes rendszeresen hódolni a fiataloknak és az idősebb generáció képviselőinek is, az egészségmegőrzés, a különféle betegségek megelőzésének és a fitt fizikum jegyében.

Milyen cipőt húzzunk, ha gyalogolni készülünk?

Az ideális gyalogló cipő mindent felülíróan kényelmes, emellett pedig stabilan tartja a lábat – különösen a bokát, a sérülések elkerülése miatt. A cipő mérete pontosan egyezik a lábunk méretével, tehát nem túl kicsi vagy túl nagy. Könnyed és légies, így a viselete is maximális komfortérzettel ajándékoz meg minket.