A növényi tejek fogyasztása elképesztő előnyökkel jár

A növényi tejek fogyasztása elképesztő előnyökkel jár

A növényi tejek választ jelentenek mindazon személyek imáira, akik valamilyen oknál fogva nem fogyaszthatnak állati eredetű tejet. A tendencia azt mutatja, hogy a hagyományos tejjel való szakítás általában kettő ok miatt történik: a teljes életvitel reformja és a vegán életmódra való áttérés, illetve a szervezetünk negatív válaszreakciója a tehén-, kecske- vagy juhtejre. A laktózérzékenyeknek és a tejfehérjeérzékenyeknek szerencsére a növényi tej ideális választás a mindennapokban.

A növényi tej remek alternatíva

Határozottan nem divatőrület áll tehát annak hátterében, ha valaki rendszeresen fogyaszt növényi eredetű tejterméket – sokkal inkább okos egészségtudatos döntés ez. A kutatások pedig megkérdőjelezhetetlenül rámutattak arra, hogy a növényi tejek étrendünkbe való beépítése számos pozitív előnnyel jár.

A növényi tejek hatásairól csak szuperlatívuszokban beszélhetünk

A növényi tej laktózmentes és nem tartalmaz koleszterint sem. A növényi eredetű tejtermékek fogyasztása mindenkinek bátran ajánlott – persze ez alól kivételt képeznek azok, akiknél az adott termék alapanyaga allergiás reakciót vált ki. A növényi eredetű produktumok kifejezetten hasznosak azoknak a személyeknek, akiknek túlságosan lassú az emésztőrendszere, illetve azoknak, akik rendszeres küzdenek a kellemetlen székrekedéssel.

Gazdag vitaminforrás a növényi tej

 

A szóban forgó tejtermékek ásványi anyagokban és vitaminokban is bővelkednek, de nincsenek híján az esszenciális fehérjéknek és antioxidánsoknak sem.

Célkeresztben a körültekintő választás

A növényi tejek színes spektrumon mozognak a piacon, ám egyáltalán nem mindegy, melyik produktumnak szavazunk bizalmat a sok közül. A szakértők által leginkább ajánlott növényi eredetű készítmények a következők: zabtej, a mandulatej, a kókusztej és a rizstej. Érdemes azokat a termékeket leemelni a boltok polcairól, amelyek nem tartalmaznak adalékanyagokat és nincsenek hozzáadott édesítőszerrel sem megspékelve. Egyébként akár házilag is készíthetünk adalékmentes növényi tejeket, amelyekkel anyagilag is jobban járunk, mintha minden esetben boltit vennénk.