A natúrkozmetikumok természetes alapanyagokkal szépítenek

A natúrkozmetikumok természetes alapanyagokkal szépítenek

A natúrkozmetikum manapság a reneszánszát éli! Ennek egyik oka a kézzel készített (DIY) produktumok népszerűsége. Legyen szó a nappali trendi bútorokról, a kerti dekorációról vagy a szépségápolási szerekről, ha valamiről kiderül, hogy kézzel készített és nem tömegcikk, máris értékesebbé válik a modern ember szemében.

Egyre elterjedtebbek a natúrkozmetikumokat gyártó kis manufaktúrák is. Némi leleménnyel pedig mi magunk is készíthetünk természetes alapanyagokból olyan szereket, olajokat, amelyek a természet erejével segítenek megőrizni a fiatalságunkat, szépségünket – nem utolsó sorban pedig az egészségünket is. Legyünk tisztában a fogalom pontos jelentésével! Ha még csak most ismerkedsz a natúrkozmetikumok kétségtelenül izgalmas világával és több olyan kérdésed is van, amire szeretnél választ kapni, akkor ez a Te cikked! Kezdjük az alapokkal!

Mit nevezünk natúrkozmetikumnak?

A szóban forgó gyűjtőfogalom alatt olyan BIO szépségápolási produktumokat értünk, amelyek kivitelezésének folyamatai alatt kizárólag természetes alapanyagokat, összetevőket használtak fel. Ilyenek többek között a gyógynövény kivonatok, növényi olajok. A természetes kozmetikumok nem tartalmaznak szintetikus úton előállított, illetve az egészségre káros anyagokat.

Szigorú elvárásoknak kell megfelelniük a natúrkozmetikumoknak

 

Magyarországon szigorú szabályok vonatkoznak az említett szépségápolási készítmények gyártásával járó összes folyamatra (nemcsak az összetevőkre, de például a csomagolás minőségére is). Hazánkban a natúrkozmetikumok ellenőrzését a Biokontroll Hungária végzi. A szervezet csak azokat a termékeket látja el hivatalos minősítéssel, amelyek a gyártási procedúra során alkalmazott összetevőknek minimálisan 95%-át BIO-gazdálkodásokból szerzik be.

A természetes összetevőkkel operáló szerek tartalmaznak minden olyan szükséges anyagot, vitamint, amire a bőrödnek szüksége lehet. Ezzel ellenétben, a szintetikus szépségápolási készítmények leterhelhetik a szervezet, sőt, komoly allergiás reakciót is kiválthatnak. Ha jó minőségű natúrkozmetikumokat használsz, például kézműves szappant a napi tisztálkodáshoz, mindig tisztában lehetsz azzal, hogy mivel érintkezik a bőröd.

Kiút az ördögi körből

Valószínűleg Te is találkoztál már egy-két nagy márkanév által az örök szépség csodaelixírjének kikiáltott termékkel. Sajnos a vegyszereket tartalmazó termékek az esetek többségében az ellenkező hatást fejtik ki, mint amit szeretnénk. Például elősegítik a korai öregedés első jeleinek kialakulását. Természetesen a hölgyek legnagyobb ellenségéről, a ráncokról beszélünk. A természetes kozmetikumok rendszeres használatával ilyen „mellékhatástól” nem kell tartanod.

Van egyáltalán hátránya a természetes készítményeknek?

Igaz, ami igaz, még a natúrkozmetikumok is válthatnak ki allergiás reakciókat, ha bizonyos anyagokra, összetevőkre (például egy adott gyógynövényre) érzékenyen reagál a szervezeted. Sajnos a natúr szépségápolási szerek nem a hosszú élettartamukról ismertek, a tartósítószerek hiányában a szavatosságuk szerényebb, mint a szintetikus készítményeké és az áruk is magasabb egyes esetekben.