A kezdőknek is segítenek a futás edzőtervek

A kezdőknek is segítenek a futás edzőtervek

A futás edzéstervek sokak fejében valami felesleges dolgot jelentenek, óóó, úgyis megtudom én egyedül csinálni… Azután mikor eljön az első alkalom, hogy fel kell állni a kanapéról, vagy éppen az első edzés után már szertefoszlik a magabiztosság. A tervezés akkor is segíthet a futás elkezdésében, ha teljesen anti sportolónak tartod magad.

Ki vagy mi az, ami nem sportos? Azt hiszem, mindenkinek megvan a saját definíciója erre. A jól edzett emberek lustának érzik magukat, ha egy hétig nem edzettek. Mások pedig akkor tekintik magukat élsportolónak, ha egyszer négy kilométernél többet túráztak. Az ambiciózus futók számára a következő cikk nem igazán nyújt semmi újat. Azoknak az embereknek viszont, akik most szeretnének hátat fordítanak a kényelemnek, megmutatjuk miben segítenek a futás edzéstervek.

Először is, ez egy dicséretes dolog, ha elhatároztad, hogy belevágsz, néhány lépéssel sok más ember előtt jársz. A futás kezdőknek sem egyformán nehéz az elején, hiszen egy ilyen testmozgás kezdete minden ember számára más és más, ami az előfeltételeknek köszönhető, amelyeket mindenki magával hoz. Nyilvánvaló, hogy teljesen más módon kell felépíteni a folyamatot a 19 éves ereje teljében lévő fiatalnak, mint a középkorú, egészsége miatt futni kezdő nőnek, a futás edzéstervek tehát távolról sem lesznek általánosak. A futás megkezdésekor figyelembe kell venni az életkort, a nemet, az egészségi állapotot, a testsúlyt, a tehetséget és még sok mást.

A kezdő futók türelmetlensége

 

Aki nyitott szemmel járja az erdőket és a városi parkokat, sok futót – közismert nevükön kocogót – láthat. A gyakorlott szem gyorsan különbséget tud tenni a gyakorlott futók és a most kezdők között. Utóbbiak egy része gyorsan elkezdi futó karrierjét, és ugyanilyen fürgén fejezi be. Mások maradnak, és elkapják a „pozitív futóvírust”. Sajnos, az emberek túl gyorsan és gyakran túl sok kilométert futnak. A (képzetlen!) testtől nagyon rövid idő alatt nagyon sokat követelnek. A jó hír, sok minden lehetséges, azonban mindenhez idő, kitartás és türelem kell. Ne stresszeld magad, találj egy olyan környezetet, amelyet szeretsz és teremts kellemes kereteket a kezdéshez. Ami az előbbiekhez képest legalább olyan fontos, az a tervszerűség.

Mire valók a futás edzéstervek?

A képzési terv célja annak szisztematikus irányítása. Figyelembe veszi a fent említett tényezőket, hogy a sportoló fizikailag és mentálisan is optimálisan fejlődjön. A különböző időbeli bontással (évente, időszakonként, hetente) eligazodást biztosít, és segít motiváltnak maradnod és elérni a célodat. Terv nélkül általában túl eufórikusan kezdünk bele, és hamar elveszítjük a vágyat a testmozgásra. A rendszeres tervezés megteremti a megfelelő egyensúlyt a terhelés és a pihenés között, így megelőzhetők a sérülések és elérhető a szuperkompenzáció (fejlődés).

Futás edzéstervek kezdőknek

Sokféle ajánlat létezik a kezdők számára, hogy elkezdjék az állóképességi sportokat vagy a triatlont. A fent említett tényezők mellett a cél is döntő fontosságú. Szeretnél-e sikeresen befejezni egy versenyt vagy inkább a fogyás a kitűzött célod? Még kevés ismerettel is összeállíthatod saját edzésterved. Segít a rendszeres edzésben és a motivációban, és kiváló anyagokhoz akár kívülről is hozzáférhetsz. Három típus létezik:

Keret edzésterv: Ez általában csak a keretet tartalmazza, nem pedig a napról napra történő tervezést. Ezen kívül általában elméleti háttér, segítség az egyes fejlődési szakaszokhoz, valamint sportolási és gyakorlati útmutatások.

Csoportos képzési terv: Olyan célcsoportra szabott, amely ugyanazt vagy hasonló célt követi, és hasonló teljesítmény szinttel rendelkezik. Részletesebb, mint a keret edzésterv, és már strukturált edzésprogramot biztosít a számodra, valamint információkat tartalmaz a periodizációról, az intenzitásról és a szervezésről.

Egyéni képzési terv: Tartalmazza az összes információt egy adott sportolóra vonatkozóan, például a korát, súlyát, céljait.

A futás kezdőknek 40 felett sem egy tabu sport, sőt, a diferenciálásnak köszönhetően nincs olyan kor, amikor ne lenne érdemes elkezdeni. Ez a fajta edzésterv optimálisan a Te igényeidre szabott, és minden egyes edzésre vonatkozóan konkrét célokat és végrehajtási információkat határoz meg, és azt is tartalmazza, hogy mi lesz az adott futás hatása a szervezetedre. A „rólad” érkező visszajelzések közvetlenül beépülnek az edzéstervezésbe.