A gyógyvizes fürdők helyes használata

A gyógyvizes fürdők helyes használata

A gyógyvizes fürdők nagyszerű egészségügyi hatásairól már sokat hallhattunk. Ez nem véletlenül alakult így: Magyarország rendkívül szerencsés e tekintetben, hiszen számos gyógy- és termálvizes fürdővel büszkélkedhet. A tapasztalat azonban azt mutatja, ha van téma, amit számos tévhit övez, akkor ezek a szóban forgó fürdők! Csak a gyógyvízzel rendelkező fürdőket tekinthetjük gyógyfürdőnek? A termálvíz is gyógyít? Mi a különbség a gyógyvíz és a termálvíz között? Ilyen és ehhez hasonló izgalmas kérdésekre kívánunk válasszal szolgálni jelen írásunkban.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Először is, tegyük tisztába a fogalmakat. Magyarországon termálvíznek nevezünk minden olyan, a föld alól természetesen feltörő vagy mesterségesen felhozott vizet, amelynek a hőmérséklete eléri vagy meghaladja a 30 Celsius fokot. Fontos kihangsúlyozni, hogy a szóban forgó érték hazánkban érvényes, más országokban eltérő képet is mutathat. A termálvíz önmagában nem gyógyít.

Ezzel ellentétben a gyógyvíz, egyedi és speciális kémiai összetételének köszönhetően orvosilag is kimutatható egészségügyi hatással bír a szervezetünk szempontjából. A Föld mélyéről feltörő víz hasznos ásványi anyagokat old fel azokból a kőzetekből, amelyekkel a mélyben érintkezik. Ennek a szerencsés ténynek tudhatjuk be a gyógyvizes fürdők pozitív élettani befolyását.

Termál gyógyfürdő – nem minden termálvíz számít gyógyvíznek

 

A fenti magyarázatból kiindulva láthatjuk, hogy nem minden termálvíz számít gyógyvíznek, viszont a gyógyvizek között számos akad, ami termálvíz is egyben. Abban az esetben, ha az adott termálvíz/liter legalább 1000 milligramm ásványi anyagot tartalmaz, már gyógyvíznek tekinthető. A vizsgálatot szigorú szabályok mentén végzik az illetékes szervek, az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdői Főigazgatóság szakemberei. Ha a vizsgált vízről kiderül, hogy literjével nem tartalmazza az említett ásványi anyag mennyiséget, az hivatalosan is megmarad termálvíznek.

Hogyan fejtik ki hatásukat a gyógyvizek?

Alapvetően a bőrrel érintkezve, a bőrön keresztül felszívódva fejtik ki a hatásukat az ásványi anyagokban gazdag vizek, de bizonyos helyzetekben akár ivókúraként is hatékonynak bizonyulnak. Sőt, a gyógyvizek egyes típusainak esetén a szakemberek inhalálást javasolnak a betegeknek.

Gyógyvizes fürdők – több típus is létezik

Hatóanyagtartalmuk függvényében a gyógyvizes fürdők több típust is felsorakoztatnak. A kénes gyógyfürdők például azoknak jelenthetnek feloldozást a bajaik alól, akik már egy ideje reumatikus panaszokkal küzdenek. A gyógyfürdők ezen típusa elsősorban Bükkalján és Harkányban találhatók meg hazánkban.

A Debrecen és Hajdúszoboszló környéki gyógyvizek többek között nőgyógyászati panaszok esetén váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Ha a krónikus légúti panaszainkra, esetleg az emésztőrendszert érintő problémáinkra keressük a természetes gyógyírt, forduljunk bizalommal a többnyire alkalikus gyógyvízzel operáló fürdők felé, amelyek például Gyulán és Szegeden is megtalálhatók.

Fájdalomcsillapításra a szakemberek a radonos vizeket javallják (Eger, Miskolctapolca), míg a kalciumban és magnéziumban gazdag vizeket a szív működésének optimalizálása esetén ajánlják a betegek figyelmébe.

Milyen esetekben mellőzzük a gyógyvizes fürdők látogatását?

Ahogy a fentiekből kitűnik, az egyes egészségügyi problémák esetén egyáltalán nem mindegy, melyik gyógyfürdőbe térünk be – és használjuk az ott található vizet kúra-szerűen. Mielőtt még bármelyik mellett is letennénk a voksunkat, konzultáljunk a kezelőorvosunkkal, és csak abban az esetben éljünk a víz kúra-szerű használatával, ha a szakember azt tanácsolja.

Vannak ugyanis bizonyos helyzetek, amikor ezek a látogatások veszélyes végkimenetelűek is lehetnek. Heveny gyulladások esetén inkább ne menjünk gyógyfürdőbe, sőt, súlyos érrendszeri betegségek fennállása esetében is hanyagoljuk ezen tevékenységet. Az áldott állapotban lévő hölgyek kérjék ki a nőgyógyászuk véleményét, mielőtt megmerítkeznének a vízben. Nyílt sebbel tilos gyógyvizes fürdőbe menni, illetve a pajzsmirigyet érintő súlyos és kezeletletlen betegségek esetén is vegyük fontolóra a látogatást.