A fekete só varázslatos ízvilága

A fekete só varázslatos ízvilága

A fekete só egy roppant különleges ételízesítő, több változata is ismert. Idehaza a legnépszerűbbnek az úgynevezett Himalájai fekete só számít. Mostani bejegyzésünkben ezt a számos pozitív egészségügyi hatással bíró anyagot vesszők górcső alá.

Fekete só, azaz Kala Namak

A Himalájai fekete sót sokan nemes egyszerűséggel indiai sóként ismerik, de a Kala Namak elnevezése is élénken él a köztudatban. Nem meglepő módon leggazdagabb természetes lelőhelye Ázsiában, pontosan Indiában, s azon belül is a Himalája régióban található. Feketés-barnás színű tömbökben bányásszák. Fűszeres, markáns, már-már füstös íze miatt igazi gourmet sónak számít.

Nemcsak a színében erősebb, mint a hagyományos asztali só

A Kala Namak-ot kissé csípős íze teszi oly kedvelté, sőt nélkülözhetetlenné az indiai, s úgy általában véve, az ázsiai gasztronómiában. Ám nem csupán karakteres íz-világa (amely egyébként sokakat a tojássárgájának kénes ízére emlékeztet) emeli ki a szóban forgó ételízesítőt hagyományos társai sorából.

 

A fekete só szigorúan véve csak nevében fekete, inkább sötétszürke a színe. Ezen jellegzetessége a vassal és egyéb ásványi anyagokkal való dúsításának tudható be. A vegán életmódot folytatók között többen szívesen teszik le a voksukat a fekete só mellett, hiszen egyrészt gazdag ásványianyag forrás, másrészt (íze miatt) tojáspótlóként is pazarul megállja a helyét.

Mikro- és makroelemek gazdag koncentrációja

A fekete sót többek között vassal, jóddal, kénnel és káliummal is dúsítják – a szervezetünk szempontjából jótékony befolyású mikro- és makroelemek gazdag tárházává téve ezáltal a konyhai komponenst.

Milyen pozitív hatásai vannak a Himalájai fekete sónak?

A Himalájai só előnyös egészségügyi hatásai valóban színes spektrumot ölelnek fel. Alapvetően rendkívül pozitívan befolyásolja az emésztőrendszer működését. Nemcsak az anyagcsere folyamatokat javítja, de az étvágyat is meghozza. A fekete só erősíti a bélmozgást, így azok a személyek is beépíthetik a mindennapjaikba, akik egészséges, természetes hashajtót keresnek – a Kala Namak ugyanis hatékonyan serkenti az anyagcsere áramlást. A szóban forgó sónak ezen kívül az izomzat ellazítása, a csontrendszer erősítése és a sejtek fokozott regenerálódása terén is maximálisan jár a pirospont. A tapasztalat azt mutatja, a Himalájai só mértékkel fogyasztva, a vérnyomásra is pozitív befolyással bír.

Mi mindenre jó még a fekete só?

A népi gyógyászat szerint a Himalájai só erősíti a libidót, remekül alkalmazható gyulladás ellen, enyhíti a gyomorégés kellemetlen tüneteit, emellett pedig jótékonyan befolyásolja a mentális problémákat is. Szögezzük le! Mielőtt kúra-szerűen alkalmaznánk e komponenst, mindenképpen kérjük ki szakorvos tanácsát is, ugyanis a fekete só túlzott mértékű fogyasztása éppolyan veszélyes, mint a só teljes megvonása a szervezettől.

A fekete só felhasználása a gasztronómiában

A fekete só egyedi összetételének köszönhetően alapvetően a tipikusan indiai konyha ételeinek egyik kedvelt kiegészítője. Remekül passzol például a chutney-hoz vagy a raitas-hoz, ami az indiai gasztronómia egyik népszerű körete. A fekete sót továbbá használhatjuk joghurtok, zöldség- és gyümölcssaláták ízesítéséhez is. Kifejezetten eredményesen „házasítható” egyéb ázsiai fűszerekkel, többek között a kurkumával, a mangó porral vagy éppen a koriander maggal. A Himalájai só egyedi módon emeli ki a savanyúságok ízét is.

Hamisítatlan rántotta élmény vegán módra? Igen!

A fentiekben már megjegyeztük, miszerint a szóban forgó só kénes íze miatt leginkább a tojássárgájának ízélményét idézi, így azoknál az ételeknél, amelyek vegán tojáspótlókat tartalmaznak, remekül hasznosítható ezen tulajdonsága. Kiemeli a vegán rántotta ízét, jól megy például a tofuhoz és a csicseriborsóhoz is.

A fekete só emellett a vegán tortilla készítéséhez és sült rizshez is bátran használható. Gazdag ízélménnyel ajándékozza meg a fogyasztót, miközben a szervezetünkkel is „csodát” tesz. Ha szívesen bizalmat szavaznánk ennek az ázsiai különlegességnek, vásároljunk kifejezetten megbízható gyártótól, hiszen kizárólag a minőségi forrásból származó fekete só váltja be a reményeinket.