A böjtölés szokásának eredete

A böjtölés szokásának eredete

A böjtölés szokása többezeréves múltra tekint vissza. Alapjában véve a szó tartózkodást, önmegtartóztatást jelent bizonyos ételektől és italoktól. A szigorú értelemben vett böjtölés nem csupán néhány típusú étel és ital fogyasztásától tiltja el a böjtölő személyt, hanem mindennemű táplálékforrás (a vizet kivéve) bevitelétől az adott időszakban.

A böjtölés típusairól

A szóban forgó tevékenységnek rengeteg változata van. Az egyes típusok mögött meghúzódó okok szerint megkülönböztetünk vallási-, egészségügyi-, spirituális- és politikai böjtöt. Meddig tarthat a böjtölés? A táplálék önmagunktól való megvonásának folyamata változó időintervallumig tarthat. Vannak egy- és többnapos böjtök, sőt, akár egy hónaptól is tovább tartó szakaszok.
A korábban már említett politikai böjt esetében (ezt egyébként éhségsztrájknak is nevezzük) addig van érvényben az önmegtartóztatás, amíg az adott szervezet el nem éri a kitűzött célját, vagy az érintettek – orvosi javaslatra – fel nem hagynak a fogadalmukkal. Sajnos az éjségsztrájk már számos halálos áldozatot is követelt világszerte.

A böjtölés közelebb visz minket Istenhez?

Világunk nagy vallásainak alapítói, meghatározó képviselői – csak, hogy néhányat említsünk: Jézus, Buddha, Konfucius – szerint a böjtölés közelebb visz minket önmagunk, a saját spiritualitásunk megéléséhez, s ezáltal magához Istenhez is. Szerintük a táplálékbevitel megvonása által kitisztul az elménk, a körülöttünk lévő világot, az embereket, a jelenségek mögött meghúzódó okokat is világosabban láthatjuk.
A böjt nemcsak a testünket tisztítja hát meg, de a lelküket és a pszichénket is. A keresztény emberek úgy tartják, Mózes, az Ószövetség első 5 könyvének írója, 40 napon keresztül böjtölt. A böjt befejeztével közel került Istenhez, olyannyira, hogy méltónak találtatott, és megkaphatta a Tízparancsolatot. A böjt emellett gyakorta jelölt bűnbánati időszakot is.

A 40 napos nagyböjt, mint fontos vallási gyakorlat

 

A keresztény közösségekben a nagyböjt a húsvétot megelőző 40 napos időszakot jelöli. Egészen pontosan a hamvazószerdától nagyszombatig eltelt időt, amely 2022-ben március 2. napjától április 16-ig tart. Az egyház a két dátum közé eső vasárnapokat nem tekinti böjti napnak, így ezek nem számítanak bele a 40 napba. Ez tulajdonképpen egy bűnbánati időszak, amelynek során a böjtölő Jézus az emberiség érdekében elszenvedett fájdalmak iránt kíván tiszteletet mutatni, és imában könyörögni Istenhez az emberiség bűneinek megbocsátásáért.

A böjtölés jótékony egészségügyi hatásai

A vallási szempontok mellett a böjtölést sokan egészségügyi okok miatt építik be a mindennapjaikba. A böjtöt a betegségekből való kigyógyulás egyik eszközeként már az ókori egyiptomiak is előszeretettel alkalmazták. Nemcsak konkrétan a böjtölés időszakára állítottak fel szigorú szabályokat, de arra vonatkozóan is hasznos meglátásaik voltak, hogyan térjen vissza fokozatosan a beteg a korábbi életviteléhez, táplálkozási szokásaihoz.
A böjtölés, mint gyógymód a 19. században újra a reneszánszát élte, sikere és hatékonysága a mai napig megkérdőjelezhetetlen. A böjtölés a méregtelenítés egyik legnagyszerűbb módja, amelyet Te is bátran alkalmazhatsz a mindennapokban. Feltéve, ha nem önsanyargatásban gondolkodsz, hanem okosan felállított, betartható szabályok mentén felállított böjtölési formába fogsz.

5 napos léböjtkúra – a megfelelő felkészülés fontosságáról

A címben szereplő kúra lényege, hogy 5 teljes napon keresztül nem eszel szilárd ételt. Az eltelt időszak során a szervezeted megtisztul, felfrissül, és megszabadul a felhalmozott káros anyagoktól (salakanyagok, méreganyagok stb.). A körültekintően végrehajtott léböjt jó hatással van az egészségünkre. Nagyon fontos, hogy akinek bármilyen egészségügyi problémája van, egyeztessen a kezelőorvosával, mielőtt ilyen típusú böjtbe kezdene!

A siker záloga a megfelelő körültekintéssel kiválasztott program keretén belüli böjtölés. Érdemes olyan csoporthoz vagy tanfolyamhoz csatlakozni, ahol szakemberek segítenek a helyes kivitelezésben. A léböjt kúrára fel kell készteni a szervezetet és a kúra leteltével a visszaállásra is időt kell hagyni. A fokozatosság elve roppant mérvadó.

A kúra 5 napja alatt nem vehetünk magunkhoz mást, csak szigorúan folyadékot – abból viszont legalább 3-4 litert. Gyógynövényes teák (például körömvirág- vagy csalántea), zöldségleves (természetesen leszűrve), finom gyümölcs- és zöldséglevek és sok-sok víz – ezeket fogyaszthatjuk az intenzív méregtelenítés napjai alatt.

Ezen felül a mérsékelt, kímélő testmozgás is nagyon fontos a méreganyagok távozása érdekében. Semmiképpen ne végezzünk ilyenkor intenzív vagy megerőltető edzést! A böjt előtt egy-két napig már ne együnk semmi nehezet, készítsük fel okosan a szervezetünket az elkövetkező napokra.