8 dolog, ami miatt nem érdemes az autónkban tölteni az életünket

8 dolog, ami miatt nem érdemes az autónkban tölteni az életünket

Testreszabhatósága, kényelme és állandó rendelkezésre állása miatt még mindig rengetegen választják az autók nyújtotta kényelmet a mindennapokban, ha közlekedésről van szó. Csábító tulajdonságai tagadhatatlanok, de vajon tényleg megéri mindig, mindenhová ezzel járni ahelyett, hogy gyalogosan, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel mennénk?

Alábbi cikkünkben körüljárunk nyolc olyan szempontot, amelyeken elgondolkodva talán már nem is lesz annyira vonzó az állandó autós közlekedés.

Stressz az úton

Az egyik leggyakoribb, mégis alábecsült hátránya a vezetésnek a mérhetetlen stressz, amit a forgalomban átélünk. A váratlan helyzetek, a torlódások és az ezekből felmerülő késés, vagy akár a parkolóhelyek vadászása is kihívást jelenthet a sofőröknek – hogy az agresszív autósokat már ne is említsük. A kötelező biztosítás ellenére az esetleges balesetekből és a lehetséges konfrontációkból származó feszültség könnyen megemelheti a stressz-szintet, ami hatással van mind mentális, mind fizikai jólétünkre.

A fizikai aktivitás hiánya

 

Ha elsődleges közlekedési módként az autónkat választjuk, azzal egyúttal fizikai aktivitásunk jelentős csökkenését is aláírjuk. Ez ugyanis azt jelenti, hogy mindennap még hosszabb időt töltünk egyhelyben ülve, ami hozzájárul egy inaktívabb életmód kialakulásához. Az egészségügyi szakértők az optimális közérzet fenntartásához hetente legalább 150 perc mérsékelt intenzitású mozgást javasolnak, amit autózva még nehezebb elérni.

Súlygyarapodás és egészségtelen szokások

Az inaktív életmód egyenes úton vezethet súlygyarapodáshoz, de emellett könnyen kialakulhatnak más egészségtelen szokások is a kocsiban, például a vezetés közben való nassolás. Ez szinte észrevétlenül eredményez túlzott kalóriabevitelt. Ezenkívül a gyorséttermek állandó kísértése is rossz táplálkozási rutinokat alakíthat ki.

Szív- és érrendszeri betegségek

A gyakori és hosszan tartó vezetés a fent említett okok miatt könnyen összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával. A volán mögött ülő, mozgásszegény életmód hozzájárulhat a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a szívbetegségek kialakulásához. Emellett a napi ingázással járó stressz, különösen a zsúfolt városi területeken, tovább növeli a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

Környezeti hatás

Bár személygépkocsink egyértelmű kényelmet nyújt, széleskörű használata jelentősen hozzájárul a környezet károsodásához. A fosszilis tüzelőanyagok hagyományos járművekben történő elégetése üvegházhatású gázokat bocsát a légkörbe, hozzájárulva a légszennyezéshez és az éghajlatváltozáshoz. Az autók túlzott használata súlyosbítja ezeket a környezeti problémákat, nem is beszélve az útinfrastruktúra érdekében történő erdőirtásról.

Függés a nem megújuló erőforrásoktól

A környezeti hatásokkal összefüggő következmény, hogy az autók többsége még mindig nem megújuló erőforrásokra épül, elsősorban benzinre és gázolajra. Ez a függőség hozzájárul a véges fosszilis üzemanyagkészletek kimerüléséhez és felerősíti a környezetvédelmi aggályokat. Ezen üzemanyagok kitermelése, szállítása és elégetése ugyanis szennyező anyagokat juttat a levegőbe. 

Társadalmi elszigeteltség

Az autóban való hosszabb ideig tartó egyedüllét szociális következményekkel is járhat. Az elszigetelt ingázás megfosztja az egyént a társas érintkezés és a közösségi szerepvállalás lehetőségétől, amelyet más közlekedési módok, például a tömegközlekedés biztosíthat. Ez a társadalmi elszigeteltség hozzájárulhat a magányosság érzéséhez és idővel akár mentális egészségügyi problémákhoz is vezethet.  

Pénzügyi megterhelés

Bár egy autó kezdeti megvásárlása a függetlenség érzését nyújthatja, az autótulajdonlással járó pénzügyi megterhelés meghaladhatja a vélt előnyöket. Az olyan költségek, mint az üzemanyag, karbantartás, kötelező biztosítás, parkolási díjak és az esetleges hiteltörlesztés felhalmozódhatnak, ami jelentős terhet ró a pénztárcánkra.

Bár az autók kétségtelenül kényelmet és hatékonyságot nyújtanak a mindennapi életünkben, fontos mérlegelnünk az autóközpontú életmóddal járó lehetséges hátrányokat is. Ne feledjük: az alternatív közlekedési módok felfedezése és a fenntarthatóbb gyakorlatok alkalmazása hozzájárulhat egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb és teljesebb életmódhoz.

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.